Editorial Nodvs L

  • Publicado en NODVS L, desembre de 2017

Estimats lectors, 

El present número de Nodvs, el volem de dedicar amb gran afecte a Judith Miller, que entre altres treballs de suma importància fou editora de les revistes l'Ane (Asno) i Terre du CIEN (revista del Centre Interdisciplinaire sur l'Enfant), amb estima li agraïm el seu compromís en la transmissió de la psicoanàlisi, la qual esperem seguir mantenint amb la mateixa dedicació que la caracteritzava. 

Aquest número conté diverses referències dedicades a l'escriptura, comptem amb: 

El treball “Notas sobre The lost weekend, de Charles Jackson” de Fernando Juárez García que ens brinda una molt interessant anàlisi de la novel.la de l’esmentat autor entorn del tema de “l’impuls al gaudi impossible de moderar”, i que va ser presentat dins del cicle d’“Escriptures adictives”, en el marc del grup d’Investigació Toxicomanies i Alcoholisme.

També comptem amb dos treballs centrats en l’escriptor William S. Burroughs de la mà de  José Carlos Palma Martín“La función de la escritura en William S. Burroughs”, assaig on es planteja la presència de la psicosis i la posterior estabilització assolida a través de l’escriptura. I “William S. Burroughs: las drogas y los Números” on s’ocupa de la relació d’aquest personatge amb l’objecte droga, la protecció que li brinda envers l’amenaça invasora del llenguatge i com influeix i es fa present en la seva obra.

Irene Domínguez Díaz entorn a la difícil lectura de “Bajo el volcán, de Malcom Lowry”, pren les qüestions que la obra literària aporta a la psicoanàlisi lacaniana i especialment al treball que es duu a terme en el grup d’investigació sobre Toxicomanies i Alcoholisme de la Secció Clínica de Barcelona.

Erick González comparteix amb nosaltres unes reflexions titulades "Comentario sobre el no hacer-saber en el trabajo con las toxicomanías en Barcelona" fruit d'un treball de càrtel presentat a l'Escola Lacaniana de Psicoanàlisis, que van promoure la recuperació del Grup d'Investigació sobre Toxicomaníes i Alcoholisme de la Secció Clinia de Barcelona, actualment en funcionament de nou desde fa dos anys.

A més dels molt estimables punts vius del Seminari del Camp Freudià corresponents als mesos d’octubre i novembre del present curs 2017-18, elaborats per Myriam Chang i Pilar Foz Rocafull, trobaràn també la referència presentada per Regina Menéndez de la Riva “La función del yo como ‘shifter’”, el 18 de novembre al SCF en relació a l’assaig de Roman Jakobson  al que Lacan al·ludeix al seu escrit “De una cuestión preliminar a todo tratamiento possible de la psicosis”. 

Jorgelina Farré, a partir de les lectures dels Seminaris VIII i XII de Jacques Lacan, comparteix amb nosaltres “Notas para la supervisión de casos clínicos. Puntualizaciones sobre la operatoria de la constitución subjetiva. Orientaciones para la práctica de la supervisión”. Es tracta de situar la importància de conèixer l’estructura del subjecte i “passar d’un estatut ontològic a un estatut ètic del subjecte de l’inconscient, definit des de l’abordatge psicoanalític de les supervisions clíniques”.  

Marta Gutiérrez Alsina va realitzar la presentació del llibre “Construyendo mundos. Autismo, atención precoz y psicoanàlisis" de Cecília Hoffman en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental. Destaca el deixar-se guiar mútuament i la gran importància de la intervenció precoç. Ara ens brinda el text escrit sobre aquesta presentació sota el títol: “Sobre el llibre “Construyendo mundos. Autismo, atención precoz y psicoanàlisis. El caso Dídac” de Cecília Hoffman”.

Dolors Arasanz en “La Histeria hoy ¿Está en cuestión el amor al padre como eje del síntoma histérico?” fa un recorregut per la concepció freudiana de la histèria de la banda del sentit i de l’amor al pare per a prendre  posteriorment les “Consideraciones sobre la histeria” de Lacan, en les que va més enllà del pare. 

Amb el desig de seguir aquest nou any acostant als lectors els textos i l’esforç inestimable de la gent que els produeix, pel moment els deixem amb la lectura dels que hem recopilat per primer número de l’any 2018 i els desitgem una productiva lectura.

Fins la propera!

Fabiana Chiesa

Editorial Nodvs L

NODVS L, desembre de 2017

Comparteix

  • Compartir en Twitter
  • Compartir en Facebook